Övergång från plast till miljövänlig förpackning: En guide i fem steg

Beräknad lästid: 3 min
Image of hand pushing plastic packaging away

Konsensus är tydlig: Konsumenter inom alla sektorer efterlyser miljövänliga förpackningar. Detta kräver en total översyn av den nuvarande förpackningsmetoden för många företag.

Använder du fortfarande plastförpackningar i din verksamhet? I så fall är det dags att fundera på att gå mot grönare alternativ.

På Tinware Direct är vi dedikerade till att hjälpa dig att utveckla en strategisk plan som gör denna övergång så smidig och okomplicerad som möjligt inom din affärsram.

Steg 1: Utrusta dig med kunskap 

Oavsett om du är en beslutsfattare eller behöver övertyga viktiga intressenter i ditt företag, är det viktigt att förstå de viktigaste fakta om plastförpackningar. Här är lite kraftfull statistik som kommer att stärka ditt fall:

  • År 2021 producerade varje invånare i EU cirka 188,7 kg förpackningsavfall.
  • Alarmerande 46 % av förpackningarna hittar vägen till deponier och 22 % hanteras dåligt.
  • Att anta återanvändning av förpackningar kan minska utsläppen av växthusgaser med imponerande 69%.
  • Ändringar i förpackningar kan leda till en 30 % minskning av scope 3-utsläppen.
  • En överväldigande 90 % av konsumenterna påverkas av användningen av metallförpackningar för produkter på detaljhandelshyllorna - de inser dess hållbarhet!
  • Miljövänliga förpackningar förbättrar produktionseffektiviteten och minskar kostnaderna.

Steg 2: Bestäm de optimala materialen och lösningarna

Sustainable packaging

Det efterföljande steget innebär att hitta de mest lämpliga materialen och lösningarna för ditt företag. Det finns en mängd olika miljövänliga förpackningsmaterial att välja mellan, till exempel:

  • Kartongförpackning
  • Metallförpackningar (som tenn och aluminium)
  • Komposterbara biomaterial Varje val har sina unika för- och nackdelar. Vissa är lättåtervinningsbara, medan andra är helt biologiskt nedbrytbara. Metallförpackningar, inklusive tenn och aluminium, är ett robust alternativ, medan kartongförpackningar är attraktiva för de yngre, miljömedvetna konsumenterna. Därför är det viktigt att göra grundlig forskning innan man bestämmer sig för det optimala valet.

Steg 3: Ta tag i dina primära förpackningsbehov 

När du väljer rätt förpackningsmaterial, ta hänsyn till de specifika behoven hos de produkter du erbjuder. Till exempel, om du marknadsför en vattenbaserad kosmetisk produkt som en lotion eller tvål, är det viktigt att välja en miljövänlig förpackningslösning med ett vattenavvisande foder. En EPE-liner förhindrar läckage under och efter transport. Om ditt mål är att skapa en avancerad design för dina produkter, är plåtförpackningar ett överlägset val. Plåt förenar det visuella tilltalandet av tenn med stålets motståndskraft, vilket resulterar i en lockande slutlig visning. När du väljer förpackning, överväg aspekter som:

  • Storlek
  • Hållbarhet
  • Utseende
  • Tillgänglighet

Steg 4: Fördjupa dig i innovativa, inflytelserika designalternativ 

Förpackningar är ett kraftfullt medium för att engagera sig med dina kunder. Det förmedlar ett distinkt budskap och kan ändra bilden av ditt varumärke. Det kan också hjälpa till att utöka din marknadspenetration. Det är därför en förändring av ditt förpackningsmaterial bör ses som en chans till innovation. Oavsett om du väljer anpassade förpackningar eller hyllförpackningar, kan du alltid hitta det perfekta paketet för att få din produkt att poppa upp. Om du väljer metallförpackningar, ta det uttalandet till hjärtat.Du är säker på att fånga alla kunders uppmärksamhet!

Steg 5: Sök efter den ideala leverantören 

När du har listat ut hur du ska välja material är det dags att börja söka efter leverantörer. Det är viktigt att hitta en leverantör som du kan lita på och undvika de som gör vilseledande hållbarhetspåståenden. Utvärdera också om ett företag tillhandahåller:

  • Rätt aktieurval
  • En snabb vändning
  • Högkvalitativa produkter Kom ihåg att alla problem med din leverantör kan ha en dominoeffekt på din försörjningskedja, vilket påverkar ditt företags övergripande prestanda och i slutändan kundfeedback.

Steg 6: Upplys din målmarknad 

Kunder fruktar ofta det okända och kan vara försiktiga med förändringar inom ett företag. Även om fördelarna är tydliga kan en mindre förändring som en ny förpackningsdesign potentiellt leda till en betydande nedgång i försäljningen. För att motverka detta är det viktigt att informera dina kunder om fördelarna med metall- eller kartongförpackningar och resonemanget bakom denna förändring. Om du införlivar detta i din marknadsföringsplan kommer det att bana väg för marknadens triumf.

Att byta från plastförpackningar till kartongrör eller metallbehållare kan verka som en skrämmande uppgift som behöver rätt stöd. Om du är sugen på att gräva djupare och söka vägledning från förpackningsexperter, kontakta gärna vårt team idag. Vi är redo att hjälpa dig att navigera mot en hållbar framtid. 🌍💼


Du kanske också gillar Visa alla

Sustainable packaging

Förstå hållbara förpackningar: En djupgående titt

Upptäck allt du behöver veta om de olika typerna av hållbara förpackningar.

Image of hand pushing plastic packaging away

Övergång från plast till miljövänlig förpackning: En guide i fem steg

Upptäck de väsentliga stegen för att eliminera plastförpackningar från din affärsverksamhet och anta miljövänliga förpackningsalternativ.

Forest with sustainable packaging images

Miljövänlig förpackning avgörande för FMCG-företag

Med varumärken som tycker att det är utmanande att uppfylla sina hållbarhetsmål, blir betoningen på lämpliga förpackningar av FMCG-företag allt tydligare.